Athene: de mooiste route door de stad!

Athene: de mooiste route door de stad!

Een stad uit de oudheid. De bijzondere Griekse mythologie, prachtige bouwwerken en interessante verhalen over de vele filosofen die dit land gekend heeft. Ik heb het natuurlijk over Athene. De hoofdstad van het altijd-gezellige Griekenland.

In deze blog deel ik mijn favoriete route door de stad, super gave hotspots en natuurlijk heb ik de gezelligste restaurantjes voor je in petto!

Wil je een weekendje naar een Europese stad? Dan zit je in Athene helemaal goed. Een geweldige plek op zo’n drie uur vliegen vanaf Amsterdam. Aanrader: Transavia heeft vaak super goedkope deals!

Athene is enorm, maar de hotspots zitten relatief dicht bij elkaar. Je kunt (bijna) alles te voet bekijken! Zelf vind ik dat mega ideaal aan Athene.

Ik ben er drie keer geweest. Een keer in december, een keer in januari en een keer in maart. Alle drie de keren heb ik heerlijk zonder jas op het terras kunnen zitten.
In maart was het wel aanzienlijk warmer dan in december en januari, het was toen rond de 25 graden. De maanden juli en augustus raad ik wel af. Het kan dan wel over de 40 graden worden en dat is echt geen pretje in een stad vol met smog en verkeer.

Tip van Sylvia!
Bij aankomst op de luchthaven van Athene raad ik aan om de bus te nemen: de bus X85 richting het Syntagmaplein, het bruisende middelpunt van de stad.


Eenmaal aangekomen in de stad (de busrit duurt ongeveer drie kwartier) voel je meteen de sfeer van deze immens grote, maar toch knusse metropool.

In deze blog vertel ik je alles over mijn favoriete route door de stad!

Begin je route bij het oude Olympische Stadion. Hier is een bushalte direct voor de deur, maar ook de taxis in Athene zijn betaalbaar. Het Olympisch Stadion is één van mijn favoriete ontdekkingen van de stad. Voor een entreekaartje betaal je 5 euro.

Het 185 meter lange stadion heeft plaats voor 60.000 mensen. Het is echt overweldigend groot! Ook staat er een medaillepodium, waar je superleuke foto’s mee kunt maken. Het museum over de hele geschiedenis van de Olympische Spelen zit bij de entreeprijs inbegrepen.

Na het Olympisch Stadion kan je te voet verder. De nationale tuin ligt tussen het stadion en het parlementsgebouw aan het Syntagmaplein.
Via deze tuin kan je een wandeling maken naar de Tempel van Zeus. Deze tempel kan je ook bereiken door langs de weg te wandelen, maar de route door de tuin te leuk om over te slaan. Onderweg kom je langs het Zappeion, een fotogeniek congresscentum.

De tempel van Zeus is onwijs bijzonder om te zien. Van de 104 zuilen zijn er maar 16 bewaard gebleven. Rondom de tempel ligt groot grasveld, waar je even heerlijk kunt neerstrijken en kunt genieten van het zicht op de prachtige tempel.
Vanaf hier heb je trouwens ook een geweldig uitzicht op de Akropolis! Hierom vind ik dit een hele fijne plek. Voor een entreekaartje betaal je €4,-.

Vanaf de Tempel van Zeus wandel je richting de poort van Hadrianus. Hier steek je over en wandel je door de straat Dionysiou Areopagitou, een straat vol winkeltjes en terrasjes.
Als je deze straat volgt kom je langs het Akropolis Museum en uiteindelijk sta je bovenop de Akropolis, de berg in het midden van de stad. Hier heb je echt een prachtig uitzicht.

Hier is het Parthenon niet te missen. Deze reusachtige tempel moet je gezien hebben! Voor 10 euro kan je deze tempel bezoeken. Naast het Parthenon (gebouwd in 500 voor Christus) zijn er ook andere tempels en bezienswaardigheden op de berg, zoals de eeuwenoude arena en prachtige opgravingen.


Na je bezoek aan al het moois op de Akropolis wandel je aan de andere kant van de berg naar beneden. Een lang pad met aan weerszijden allerlei kraampjes met handgemaakte spulletjes. Onwijs leuk! Dit pad eindigt in een gezellige studentenwijk onderaan de Akropolis.

Sla je onderaan de berg rechtsaf, dan kom je in de wijk Monastiraki. Dit is een van de meest toeristische wijken van Athene, volop terrasjes en gezellige winkeltjes. Ook kan je hier een bezoek brengen aan de antiekmarkt. Naast de wijk Monastiraki ligt een prachtige tuin.

Hier vind je het archeologisch museum, het Agoratheater en de tempel van Hephaistos. De enteeprijs van de tuin is € 3,-. Leuk om te weten: in deze tuin wandelen schildpadden rond! Hoe leuk is dat?!

Na een bezoek aan deze tuin wandel je door richting het Monastirakiplein. Dit is echt één grote mensenmassa. Heel leuk om even overheen te lopen, maar voor de rust hoef je hier niet lang te blijven.

Via de ruïne van het Romeinse agoratheater wandel je zo de wijk Plaka in. Dit is het eindpunt van de route.

Plaka is mijn favoriete wijk in Athene. De autoloze straatjes, de vele gezellige terrasjes en overal waar je zit uitzicht op de Akropolis! Een heerlijke plek om een geweldige dag af te sluiten.Mijn favoriete restaurantje is Taverne Byzantino. Hier geniet je van heerlijk Grieks eten, en de mensen zijn er zó gastvrij! En niet geheel onbelangrijk, iedere dag is er Happy Hour van 16:00 tot 21:00. Dan betaal je voor een (flink) glaasje wijn maar anderhalve euro. De perfecte plek na een heerlijke dag in één van de mooiste steden van Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On Twitter